Malzemeler
1 Kg İnce Bulgur
1/2 Kg İnce Çekilmiş Yağsız Kıyma
2 Yumurta
1 Su Bardağı Un
3 Su Bardağı Su (bulguru ıslatmak için)
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
3 Limonun Suyu
1 Demet Maydanoz
8 Su Bardağı Su (haşlamak için)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
İç malzemesi:
250 gr Köftelik Kıyma
125 gr Margarin
6 Orta Boy Soğan
1 Çay Bardağı Çekilmiş Ceviz
Karabiber, Pulbiber, Tuz
Yemeğin Tarifi
Soğanları
küçük küçük doğrayın veya robotta kıyın. Köftelik kıymayı bir tavada
kavurun. Kıyma suyunu çekince margarini ekleyin. Malzemeye soğanları
ilave edip yarım saat kadar pişirin. Tuz ve baharatları ekleyip
karıştırın. Soğuyunca buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın.
Diğer
tarafta bulguru büyük bir tepsiye alarak 3 su bardağı sıcak su ile
ıslatın ve üzerini kapatın. Bulgurun suyu çekip şişmesi için 1 saat
kadar bekletin.
Bulgurun üzerine yağsız kıyma, salça, 1 tatlı
kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yumurtayı ilave edin. Yarım su
bardağı suyu elinizle serpip yoğurmaya başlayın. Bütün malzemeyi
birbirine yedirecek şekilde iki elinizin arasında ovarak özleşene kadar
yoğurun. Yoğururken 1 su bardağı unu azar azar serpin. Bulgur
yumuşayıncaya kadar ara sıra su serperek yoğurmayı sürdürün.
Bulgurlu
karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ortasını başparmağınızla
çukurlaştırarak ve elinizde çevirerek içli köftenin dışını hazırlayın.
Donmuş olan iç malzemeden ortasındaki boşluğa 1 tatlı kaşığı ekleyip 1
çay kaşığı ceviz içini de ilave ettikten sonra kapatıp yuvarlayın.
Büyükçe
bir tencerede 3 limon suyu ilave edilmiş 8 su bardağı suyu kaynatın.
Kaynamakta olan suda hazırladığınız içli köfteleri haşlayın. Köfteler
suyun üzerine çıkmaya başlayınca kevgirle alın. Limon dilimleriyle
birlikte sıcak olarak servis yapın.
Not: Dilerseniz son olarak yağda kızartıp servis yapabilirsiniz.